De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat voor een complexe taak als het gaat om het vergunningenbeleid voor familiehuizen. De discussie laait op over de grens tussen regulering en vrijheid bij de bouw van deze woningen.
De VNG uit haar zorgen over het vergunningvrij bouwen van familiehuizen. Volgens de VNG moet elke gemeente individueel kunnen beslissen of een vergunning noodzakelijk is voor dergelijke bouwprojecten.
Bij het overwegen van vergunningen dienen gemeenten een balans te vinden tussen verschillende aspecten, zoals beschermde stads- en dorpsgezichten, binnenterreinen, parkeerdruk en toegankelijkheid vanaf de openbare weg. De definitie van een familiewoning blijkt ook een punt van discussie te zijn, aangezien de VNG benadrukt dat de term 'familie' ruim geïnterpreteerd kan worden.
De VNG benadrukt de noodzaak van maatwerk en heldere voorschriften in het vergunningenbeleid. Hoewel de gemeente Schagen het bouwen van generatiewoningen zonder omgevingsvergunning aanmoedigt, blijven er vragen over de duurzaamheid en binnen welke kaders deze vrijstellingen vallen.
Naast de discussie over familiehuizen uit de VNG haar ongenoegen over de 30% regel voor sociale huurwoningen. Deze regel, opgenomen in het wetsvoorstel Wet versterking regie volkshuisvesting, stuit op weerstand. De VNG pleit voor een meer flexibele benadering, aangezien de behoefte aan sociale huurwoningen per gemeente verschilt.