In een ambitieuze poging om het boslandschap van de gemeente Schagen te optimaliseren, is een duurzame bosbeheerstrategie aangenomen die de geleidelijke vervanging van Canadese populieren centraal stelt.
De Canadese populieren, met hun imposante hoogte van ongeveer 20 meter en gemiddelde stamdikte van 65cm, vormen een markant onderdeel van het lokale landschap. Echter, deze snelgroeiende bomen hebben een beperkte levensduur en worden naar verwachting maximaal nog 10 jaar behouden. Om een massale kap over een decennium te voorkomen, wordt het proces stap voor stap uitgevoerd.
Terwijl duurzaamheid de leidraad is voor het bosbeheer, worden enkele uitzonderlijke Canadese populieren, zoals die aan de Marijkestraat in Schagen, behouden indien ze in goede conditie verkeren. Deze strategische aanpak draagt niet alleen bij aan het behoud van het karakteristieke straatbeeld, maar ook aan de flora en fauna die deze bomen huisvesten.
Als onderdeel van de gearing naar duurzamer bosbeheer, zijn specifieke locaties geïdentificeerd voor de kap van de slechtst presterende Canadese populieren. Onder andere de Zuiderweg in Schagen en Correljé in Callantsoog zijn aangewezen voor geleidelijke vervanging. De gemeente nodigt belanghebbenden uit om hun zienswijze kenbaar te maken voor de voorgenomen kapvergunningen.
Voordat tot kap wordt overgegaan, wordt grondig onderzoek uitgevoerd naar de flora en fauna in het betreffende gebied. Maatregelen worden genomen om de natuurwaarden te beschermen, zoals het behoud van boomstammen als vleermuisnesten of het aanplanten van nieuwe bomen op strategische locaties. Bomen worden niet gekapt tijdens het broedseizoen om verstoring van dieren te voorkomen.
Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe boom geplant in het kader van herbebossingsinspanningen. Dit brengt niet alleen meer biodiversiteit, maar verkleint ook de vatbaarheid voor boomziektes. De mix van verschillende boomsoorten draagt bij aan een gezonder en gevarieerder boslandschap, zoals reeds waargenomen in het bosplantsoen aan de Langeloop.